UA

UA

Illustration

25 січня 2024

Seeds of Bravery — запуск проєкту

Стратегічний заряд від Європейської Інноваційної Ради для української екосистеми глибоких технологій

Варшава, 24 січня 2024 року — Урочиста стартова зустріч проєкту "Seeds of Bravery" (UASEEDs) ознаменувала офіційний початок прийому заявок проєктів на всіх п'ять програм підтримки, покликаних розширити можливості технологічних стартапів та малих і середніх підприємств з інноваційними рішеннями, послугами та продуктами.
20 грудня 2023 року загальноєвропейський консорціум, до складу якого входять відомі технологічні, фінансові та бізнес-компанії, запустив проєкт "Seeds of Bravery" вартістю 20 мільйонів євро. Ініціатива фінансується Європейським Союзом через Європейську Інноваційну Раду (EIC) та спрямована на підтримку української технологічної екосистеми. 
З акцентом на deep-tech інновації, група виділила 12 мільйонів євро для 200 українських стартапів. Окрім безповоротних грантів, "Seeds of Bravery" має на меті залучення додаткових інвестицій, просування українських проєктів, навчання підприємців, вихід на міжнародні ринки та інтеграцію української інноваційної екосистеми в європейську мережу.
Стартовий захід зібрав членів консорціуму UASEEDs, ключові зацікавлені сторони, інноваторів та політиків з України та ЄС, щоб оголосити про відкриття конкурсів заявок на всі п'ять програм, надати інформацію про процес подання заявок, критерії участі та можливу підтримку. Серед почесних гостей були Міністр фондів розвитку та регіональної політики, а також представник Національного центру досліджень і розвитку Республіки Польща (Александра Ігнатович).
Кожна програма націлена на проєкти, які є ключовими економічними рушіями для відновлення України та посилення присутності українських стартапів у ширшій європейській інноваційній екосистемі. Очікується, що проєкт також прокладе шлях до участі українських технологічних стартапів у майбутніх конкурсах EIC.
Представляємо типи підтримки:
1. Бізнес та інноваційні послуги (Business and Innovation Services): пропонує гранти до 10 000 євро, спрямовані на вдосконалення бізнес-моделей, планів та стратегій зростання. Окрім фінансової підтримки, бенефіціари також можуть приєднатися до спільнот інвесторів та акселераторів як в Україні, так і в ЄС, отримати доступ до заходів з пошуку партнерів, а також можливість скористатися безкоштовними квитками на міжнародні технологічні конференції.
2. Інноваційне підприємництво (Innovative Entrepreneurship): програма надасть гранти до 25 000 євро для підтримки безперервності бізнесу та створення компаній під керівництвом жінок. Бенефіціари також отримають доступ до широкого спектру активностей, включаючи пошук партнерів з ЄС та світових технологічних спільнот, мереж інвесторів та акселераторів, 2-тижневої онлайн-програми Market Fast Track та спеціалізованого тренінгу для жінок-підприємців.
3. Інкубатори глибоких технологій (Deep Tech Incubators): виділить до 25 000 євро стартапам на ранніх стадіях для проведення тестування користувачів або попиту, валідації прототипів та інших ключових інноваційних завдань, що передують виходу на рівень MVP. Окрім фінансової підтримки, програма також пропонує нефінансові переваги, які включають знайомство зі зростаючою ю технологічною спільнотою ЄС та світу, участь у програмі прискореного виходу на ринок, вступ до спеціалізованого Deep Tech акселератору, а також доступ до мережі інвесторів та акселераторів.
4. Відбудова України (Rebuild Ukraine): спрямує гранти до 25 000 євро на інноваційні продукти/послуги для швидкої відбудови післявоєнної України. Програма націлена на технологічні МСП з рівнем технологічної готовності (TRL) 7 або вище. Підтримка розширюється за рахунок пошуку партнерів, програми Market Fast Track, Digital and Deep Tech Booster (3-місячної програми акселерації та менторства), Funding Lab (тренінгів з написання проєктних заявок та пітчингу для покращення доступу до фінансування), Finance Booster (4-тижневої програми інвестиційної готовності) та доступу до потужної мережі інвесторів та акселераторів. 
5. Масштабування та акселерація у сфері глибоких технологій (Deep Tech Scale-up and Acceleration): пропонує до 50 000 євро на масштабування прототипів, які успішно пройшли пілотний запуск, та розширення ринкового охоплення для компаній з TRL 7 або вище. Нефінансові послуги включають можливість отримання технологічних квитків до коворкінгів та релевантних конференцій по всьому світу, доступ до інвесторів та акселераторів, Market and Legal Lab (юридичні послуги для стартапів, що виходять на ринки ЄС та світу), Finance Booster, Funding Lab, знайомство зі світовими технологічними спільнотами, а також низку спеціалізованих лабораторій та програм (таких як Digital and Deep Tech Booster та спеціалізований тренінг для жінок-підприємниць).
Усі програми покликані вивести відібрані проєкти на новий рівень, забезпечивши їх необхідним керівництвом, ресурсами та можливостями для налагодження зв'язків для досягнення успіху. Нефінансова підтримка буде адаптована для кожного бенефіціара (обсяг наданих послуг буде визначатися індивідуально для кожного технологічного стартапу та МСП). 
Загалом, грантоотримувачі зможуть залучити максимум 60 000 євро на всі види підтримки "Seeds of Bravery". А якщо заявка не отримає фінансування, у технологічних МСП все одно буде шанс отримати визнання та доступ до ресурсів. Подаючи якісну заявку, проєкт може бути нагороджений "Знаком якості", який надає низку переваг.

Більш детальна інформація та процедура подачі заявки за посиланням: https://seedsofbravery.eu/
“Розвиток інновацій — один з пріоритетів України і шлях до трильйонної економіки. Проєкт "Seeds of Bravery" від Європейської інноваційної ради дасть змогу відкрити нові можливості для розвитку й інтегруватися у світову технологічну спільноту. Вже сьогодні сотні українських науковців, стартапів та підприємців зможуть подати заявку на участь в 5 програмах ініціативи, отримати фінансову допомогу й набути кращого європейського досвіду. Ми віримо в здатність наших інноваторів упроваджувати революційні ідеї. А Український фонд стартапів спільно з іншими членами консорціуму під координацією FundingBox допоможуть їм реалізувати власний потенціал.”, — Віце-прем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.
"Запускаючи всі п'ять ключових програм, наш консорціум закладає основи для майбутнього, в якому стійкість України стане провідним фактором у відновленні її економіки. З проєктом UASEEDs ми пропонуємо не просто фінансову підтримку, ми надаємо платформу для інновацій, співпраці та зростання. Ці комплексні програми покликані розкрити весь потенціал українських підприємців, допомагаючи їм долати виклики та використовувати можливості європейської інноваційної екосистеми", — Анна Димовська, CEO, FundingBox Accelerator, Варшава, Польща.
Про "Seeds of Bravery":
Основною метою проєкту "Seeds of Bravery" є створення загальноєвропейської мережі, яка на двосторонній основі підтримує як інтеграцію українських технологічних інноваторів в європейські екосистеми, так і їх діяльність в Україні.
До складу консорціуму UASEEDs входять 17 партнерів та 2 асоційовані партнери: Aalto University, Accelerace, CorkBIC, Da Vinci Labs, Cyber/nnov8, Erasmus Centre for Entrepreneurship, EIT Health, FundingBox Accelerator, Impact Hub Stockholm, Institute of Physics of National Academy of Science (EEN Network), Luxinnovation, Plug and Play, Sunrise Tech Park, Techosystem, Український фонд стартапів, Vacuum Deep Tech Acceleration, YEP.
Проєкт доповнює поточні ініціативи European Research Area for Ukraine (ERA4Ukraine), Horizon4Ukraine та ERC для України, а також спеціальну схему стипендій у розмірі 25 мільйонів євро в межах заходів Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) для дослідників-біженців з України. 
Дисклеймер: За фінансової підтримки Європейського Союзу через Європейську Інноваційну Раду. Погляди та думки, викладені в цій публікації, належать виключно автору(ам) і не обов'язково відображають позицію Європейського Союзу або Європейської Комісії. Ні Європейський Союз, ні Європейська Комісія не несуть за них відповідальності. Проєкт UASEEDs отримав фінансування від Рамкової програми "Горизонт Європа" в рамках грантової угоди № 101104445.